slusaonica01
livestream01

Sveti Juraj Oltar

Sveti Juraj je svetac zaštitnik grada Paga, svetac kojem se Pažani stoljećima mole, čiji spomendan, 23. travnja obilježavaju liturgijama, svetac pred čijim oltarom se moli i u molitvi ga se zaziva. Svaka relikvija ima svoj smisao, značenje, osobitost i ponajviše od svega molitvenu usmjerenost koja može biti za zdravlje, za dobrobit djece, za mir i slično. Mjesto molitve za vjernike nije presudno, moliti se može u svakoj prilici i na svakom mjestu, ali najčešće se moli za vrijeme liturgija, kada su vjernici okupljeni u zajedničkom slavlju blagdana, spomendana svetaca ili u drugim vjerskim prigodama.

Josip Portada Sveti Trn 012

Relikvija Svetog Trna, koja se u Pagu čuva i štuje od 15. stoljeća, jedna je od najvažnijih paških relikvija, a za vjernike je značenje Svetog Trna veliko, jer ih dodirom, pogledom i molitvom, dovodi u izravnu duhovnu vezu s mukom i raspećem Isusa Krista. Misaoni i vizualni dodir sa Svetim Trnom u trenutku molitve povezuje vjernike s ishodište kršćanstva, s trenucima dolaska Isusa Krista u Jeruzalem, s trenucima njegove muke, smrti na križu i uskrsnuća.

Josip Portada Velika Gospa Pag 02

Paške relikvije i običaji: Majko Božja od Staroga grada, moli za nas!

Kip Majke Božje od Staroga grada u Pagu se štuje od 1855. godine, no štovanje Majke Božje u Pagu je počelo znatno ranije, već 1244. godine, u vrijeme stvaranja paške komune kao zajednice ljudi koji žive na istom prostoru, u jednakim uvjetima i koji imaju zajednički cilj, stvoriti vlastitu samoupravu, svoj sustav upravljanja i tako dobiti mogućnost i pravo donošenja odluka o gospodarstvu općenito, a posebice o proizvodnji i prodaji soli što je stoljećima bila središnja gospodarska grana grada Paga.

Josip Portada Sveti Valentin Dijete 004

Običaji povezani sa štovanjem relikvija na osobit način povezuju daleku prošlost sa suvremenim dobom, s 21. stoljećem, oni su poput nevidljive vremenske niti koja veže brojna pokoljenja, ona koja su bila, ona koja jesu i ona koja će biti, vežu sve one koji su štovali, koji štuju i koji će štovati relikvije. U ovom članku, drugom u serijalu članaka o paškim relikvijama, tema je relikvija Svetog Valentina Dječaka Mučenika.

Pag Cudo Svetog Kriza 03

Relikvije i običaji povezani sa štovanjem relikvija sadrže dva oprečna čimbenika, postojanost i promjenljivost. Postojanost tih običaja sadržana je u činjenici što su običaji štovanja relikvija određeni, čvrsto uokvireni formom i sadržajima i takvi se održavaju stoljećima, u nepromijenjenom ili gotovo nepromijenjenom obliku.

uskrs

Velikim tjednom (Vela Nedija) završava korizma koja počinje na Pepelicu. Međutim, pravi završetak korizme je prije Mise večere Gospodnje na Veliki četvrtak. Na početku Velikog tjedna, u ponedjeljak, utorak i u srijedu, nabavljao se i pripremalo sve što je bilo potrebno za vrijeme Vazmenog trodnevlja. Postilo se do pred Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak.

Bulaman Obicaj darivanja djece u Pagu

U gradu Pagu su se, tijekom stoljeća, stvarali i održavali razni običaji, tako i oni koji su bili ili su još uvijek povezani s obilježavanjem i slavljenjem Badnjaka, Božića i Nove godine. Mnogi od tih običaja su nestali, a neki su se zadržali, ali su bitno promijenjeni.

Zamka za Pazane u Karlobagu

Tijekom druge polovice 16. i prve polovice 17. stoljeća napadi uskoka na otok Pag bili su česti, a po posljedicama, za otok Pag tragični. Posebno tragičan dan za Pag bio je 10. siječnja 1615. godine kada su u Karlobagu uskoci postavili zamku za Pažane i pobili velik broj otočana, dvadeset četiri mladića iz grada Paga i paškog kneza Antu Zorzija. No, kako se dogodilo da su Pažani, koji, kako se navodi u brojnim dokumentma, uskocima s razlogom nisu vjerovali, ipak upali u njihovu zamku? Kako bi se to razumjelo, potrebno je sagledati neke bitne činjenice iz tog vremena. Marko Lauro Ruić, doktor kanonskog i civilnog prava i povjesničar je zapisao:

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK