slusaonica01
livestream01

Udruga sportskog turizma Pag MareMonti najmlada je udruga u Pagu

Udruga sportskog turizma "Pag MareMonti" najmlađa je udruga u Pagu i izuzetno je aktivna u promicanju sportskog i rekreacijskog turizma te u ekološkim akcijama. Udruga je osnovana u lipnju ove godine.
Predsjednik Udruge "Pag MareMonti" Fran Bukša je o udruzi rekao: "Ciljevi udruge su promicanje, razvitak i unaprjeđenje sportskog turizma na našem predivnom i jedinstvenom otoku.

Trenutno imamo 13 članova, a interes za članstvo sve je veći. Među našim članovima imamo nositelje raznovrsnih licenci i certifikata, čija bogata iskustva koristimo u razvijanju naših programa. Vodiči Udruge posjeduju i certifikat Hrvatske gorske službe spašavanja u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, gdje su završili edukaciju za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi kroz koju su usvojili nužna znanja iz meteorologije, orijentacije, sigurnog vođenja, pružanja pomoći i drugih osnovnih radnji kojima mogu spriječiti opasnost ili spasiti već unesrećenog čovjeka."
Fran Bukša navodi kako je član Udruge i proslavljeni hrvatski novinar Željko Korpar, od nedavno stanovnik grada Paga i zaljubljenik u otok Pag, čije bogato iskustvo putovanja Europom i svijetom pomaže u daljnjem razvoju Udruge. Zatim, tu je i Alan Crljenko, paški planinar koji je ispenjao mnogobrojne planine i planinske vrhove Europe i Hrvatske. Također je, po svom idejnom projektu, a u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Paga koja je radove financirala, 2019. godine izgradio i prvu turističko-rekreativnu hiking stazu na području grada Paga, stazu "Sveti Jure", te kasnije još nekoliko staza, stazu "Zaton" i stazu "Mikula", koje su, zajedno sa stazom "Sveti Jure", ušle u projekt "Pag outdoor" koji je rezultat udruživanja turističkih zajednica otoka Paga. Ovaj projekt prepoznalo je i Ministarstvo turizma i sporta kao jedan od najboljih outdoor projekata u Republici Hrvatskoj.
"Članovi naše udruge su i slovenski državljani, također zaljubljenici u otok Pag i prirodne ljepote naše domovine. Stoga s ponosom možemo kazati kako je naša Udruga i međunarodna. Tu smo, naravno, i mi mlađi koji svojim elanom i zanosom, prijašnjim radom te ljubavlju prema gradu i otoku Pagu zdušno radimo na promicanju sportskog i outdoor turizma grada Paga i otoka Paga, a ja osobno, kao predsjednik Udruge, član sam i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pag u kojemu sam stekao mnoga iskustva i razne certifikate koje mogu primijeniti na terenu," rekao je Fran Bukša. Fran Bukša navodi kako je, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Paga, Udruga tijekom proteklog ljeta, kroz mnogobrojne aktivnosti promovirala projekt "Pag Outdoor", odnosno program "Pag Outdoor Summer".
"Taj je program uključivao petnaest tura koje se nisu naplaćivale, a bile su namijenjene posjetiteljima našeg iznimnog i izuzetnog otoka i grada Paga. Ture su obuhvaćale razne outdoor sadržaje poput hikinga našim jedinstvenim otočnim sredozemnim krajolikom, vožnje kajakom po prekrasnoj Paškoj uvali i Paškim vratima te nordijskog hodanja," reka je Fran Bukpa.
Naveo je kako su članovi Udruge sudjelovali i u nekoliko akcija čišćenja okoliša, a u planu su i slične akcije koje će Udruga sportskog turizma "Pag MareMonti" sama pokrenuti ili sudjelovati s Čistoćom Pag u njihovim projektima.
"Potkraj ljetne sezone organizirali smo i nekoliko izleta izvan granica otoka Paga želeći našim sugrađanima, ali i ljudima koji na Pagu imaju svoje vikendice te svim zaljubljenicima u prirodu, približiti mnoge skrivene kutke Hrvatske. Tako smo posjetili prekrasan Kudin most na rijeci Krupi i njen kanjon, i kanjon još uvijek neeksponirane ali predivne rijeke Bijele, kako bismo članovima Udruge i svim zainteresiranima pružili priliku otkriti skrivene dragulje naše lijepe domovine. Obišli smo i prirodne ljepote Nacionalnog parka Paklenica među kojima se ističe špilja Manita peć. Na izlete koje organiziramo redovito je veliki odaziv; jednom smo imali više od 50 sudionika na hikingu. Iznimno nas raduje i ponosni smo na to što su Osnovna škola Jurja Dalmatinca iz Paga i Srednja škola Bartula Kašića iz Paga prepoznali naš rad i odabrali vodiče iz naše Udruge kao pratnju učenicima, učiteljicama i profesoricama na njihovim izletima u prirodu, pa smo 15. listopada učenike Srednje škole Bartula Kašića iz Paga poveli u Nacionalni park Paklenica. Dan otvorenih vrata Nacionalnog parka Paklenica bila je odlična prigoda da kod naših srednjoškolaca potaknemo i probudimo ljubav prema našoj lijepoj zemlji i boravku u prirodi," rekao je Fran Bukša.
O planovima udruge Fran Bukša je rekao: "U planu je i suradnja s Gradskom knjižnicom Pag gdje će članovi Udruge održavati prezentacije outdoora za najmlađe, te ih voditi na staze oko grada Paga kako bi upoznali prirodu i ljepote otoka na kojemu žive. Za sljedeću godinu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Paga, pripremamo bogat promotivni program tijekom turističke sezone koju će otvoriti Uskršnji hiking."

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK