slusaonica01
livestream01

Radio Pag Naseljavanje novog grada Paga 1474 godine

Grad Pag, na mjestu na kojem se danas nalazi, utemeljen je 18. svibnja 1443. godine u tadašnjoj uvali Katena. Pažani su do 1474. godine, u većem dijelu, završili izgradnju svojeg novog grada i te godine su se, iz današnjeg Starog grada, preselili u novoizgrađeni grad Pag.

Prema povjesničaru Marku Lauru Ruiću, čiji rad se temelji na arhivskoj građi, u novoizgrađeni grad Pag naselilo se 138 plemićkih i 336 pučkih obitelji. Novi grad Pag bio je, kao što je i danas, podijeljen na četiri kvartira, kvartir Sv. Antuna, kvartir Sv. Jakova, kvartir Sv. Marije i kvartir Sv. Jurja.
Ruić donosi popis naseljavanja novog grada Paga upravo prema kvartirima.

Evo kako su se paške obitelji naselile u novom gradu Pagu:

  • u kvartiru Sv. Antuna naselilo se 24 plemićkih i 50 pučkih obitelji,
  • u kvartiru Sv. Jakova naselilo se 33 plemićkih i 30 pučkih obitelji,
  • u kvartiru Sv. Marije naselilo se 8 plemićkih i 76 pučkih obitelji,
  • u kvartiru Sv. Jurja naselilo se 39 plemićkih i 126 pučkih obitelji.


Najmanje obitelji naselilo se u kvartiru Sv. Marije, a najviše u kvartiru Sv. Jurja, što je bilo uvjetovano dinamikom izgradnje kuća.
Premda se često i vrlo površno podjela na plemićke i pučke obitelji tumači kao podjela na bogate i siromašne, to, kako dokazuju isprave i drugi povijesni izvori, ne odgovara istini. Prema ispravama i drugim povijesnim izvorima, neke pučke obitelji u Pagu imale su više imovine (bile su bogatije) od mnogih plemićkih obitelji. Dobivanje plemstva bila je čast ukazana za određene zasluge za zajednicu ili državu i nije samo po sebi jamčilo veliku imovinu ili bogatstvo.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK