slusaonica01
livestream01

Radio Pag Vidikovac ribarskih posti u Staroj Novalji

Za projekt “Vidikovac staronovaljskih ribarskih pošti“ Turističkoj zajednici Mjesta Stara Novalja dodijeljeno 249.701,94 kn iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana za razdoblje 2014.–2020., a sredstva za ostvarenje projekta osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Projektnim aktivnostima Stara Novalja promovirat će se kao tradicionalno ribarski kraj s iznimno kvalitetnom ribom.

Stara Novalja je naselje s dugom ribarskom tradicijom, što potvrđuje i činjenica da je druga najstarija ribarska zadruga osnovana upravo u Staroj Novalji i to 12. srpnja 1907. godine. Formiranjem Vidikovca na reprezentativnoj lokaciji utjecat će se na očuvanje i promociju ribarske tradicije Stare Novalje i na povezivanje naselja Stara Novalja i ribarskih pošti. Vidikovac se nalazi na brijegu, na vrhu naselja te se s njega pruža pogled na cijelu unutrašnjost uvale, južno prema Lunu i Rabu te sjeverno prema Velebitu, odnosno pruža se najbolji pogled na ribarske pošte Stare Novalje. Na postojećoj kamenitoj zaravni planira se postavljanje središnjeg prostornog elementa s ružom vjetrova, te smjerovima i informacijama o ribarskim poštama. Planirano je postavljanje šest klupa koje zajedno gornjom plohom simuliraju morsku površinu, na način da gornje plohe oblikovno simuliraju valove, a prva i posljednja klupa su niže na početku odnosno kraju, te na taj način aludiraju na penjanje valova. Vidikovac je zamišljen na način da njegova urbana oprema priča priču ribarskih pošti, informira i educira posjetitelje, te potiče interes mladih za djelatnost ribarstva. Sva urbana oprema biti će izvedena od bračkog kamena, visoke estetske vrijednosti i pogodna za vanjske uvjete. Cilj projekta je upoznavanje staronovaljskih ribarskih pošti, obale, njihovo povezivanje s naseljem, te upoznavanje posjetitelja i stanovnika s načinima ribolova na području Stare Novalje. Upravni odbor LAGUR-a Tramuntana odabrao je dvije projektne prijave pristigle na 6. FLAG natječaj, te je 20. travnja ove godine zaprimljena prva Odluka o dodjeli sredstava od Ministarstva poljoprivrede, Uprave ribarstva za natječaj. Turistička zajednica Mjesta Stara Novalja pripremala je projektnu prijavu tijekom ljeta 2021. godine, tijekom turističke sezone, te je dobivena Odluka o dodjeli sredstva značajna potvrda uloženog truda. Sredstva za ostvarenje projekta osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem FLAG natječaja LAGUR-a Tramuntana.
"LAGUR Tramuntana će i u buduće podržavati razvojne projekte i inicijative koji su u skladu s važećom LRSR te općenito, održivim razvojem ribarstvenog područja LAGUR-a Tramuntana," navode u LAGUR-u Tramuntana.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK