slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Proslavljen blagdan Svetog Trna

U Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu proslavljen je Blagdan Svetog Trna, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Zbog toga je svečanosti bio nazočan manji broj vjernika nego prijašnjih godina i samo dva hrvatska viteza Jeruzalemskog groba. Na svečanosti nije bilo benediktinki, čuvarica Svetog Trna, koje su u izolaciji zbog pandemije, a nije održana ni svečana procesija koja je dio štovanja Svetog Trna. No, bez obzira na sve, slavlje je bilo dostojanstveno. Misno slavlje predvodio je Pažanin don Dario Tičić, župnik župe Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Prije mise je paški župnik i dekan don Božo Barišić donio Sveti Trn iz Benediktinskog samostana sv. Margarite, u kojem se Sveti Trn nalazi šest stoljeća i postavio ga na glavni oltar u prezbiteriju Zborne crkve. Na kraju mise don Dario je nazočne blagoslovio Svetim Trnom.
„Dok smo u strahu i pandemiji, molimo pred tim svetim moćima da Bog sačuva i grad Pag, našu domovinu i čitav svijet, da pomogne onima kojima je osobito teško, koji su teško bolesni, da pomogne svima koji se brinu za bolesnike," rekao je don Dario.
Sveti Trn je 1443. godine iz Svete zemlje u Pag donio fra Ivan Tutnić, opat benediktinske opatije sv. Petra u Pagu i dao ga svojoj sestri Stani, redovničkog imena Marija, na njeno svečano monaško posvećenje u Benediktinski samostan u Pagu. Tutnić je napisao i javnu ispravu o tom daru u kojem piše kako će se u Pagu odvijati štovanje te relikvije, a prijepis te isprave iz 1564. godine iz arhiva Marka Laura Ruića otkriva zahtjeve Tutnića na koji način čuvati i izložiti Sveti Trn. Koludrica Marija je Sveti Trn darovala Benediktinskom samostanu u Pagu i od tada ga paške koludrice čuvaju. Procesija sa Svetim Trnom održavana je u Pagu od 1445. do 1945. godine, kada komunističke vlasti to više nisu dopustile. Nakon 74 godine, 4. svibnja 2019. godine, obnovljeno je javno čašćenje Svetog Trna i procesija.
Na svetkovinu Krista kralja, 24. studenog 2019. godine, u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu između Benediktinskog samostana sv. Margarite i Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog u Hrvatskoj potpisana je svečana povelja o suradnji u javnom čašćenju relikvije Svetog Trna.
Rimska kongregacija za obrede odobrila je 1788. godine da se svake godine Sveti Trn u Pagu časti 4. svibnja. Ta odluka Kongregacije zapisana je u paškom Kodeksu isprava i povlastica i objavljena je u Obredniku Zadarske nadbiskupije.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK