slusaonica01
livestream01

Radio Pag Produljena zabrana izlova skoljki

Dobra vijest stigla je iz Ministarstva poljoprivrede RH. Naime, do 15. listopada 2021. godine produljena je Odluka o zabrani sakupljanja školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u Paškoj uvali. Odluka je prvi puta stupila na snagu 24. listopada 2019. godine.

Odlukom se, radi znanstvene evaluacije stanja bioloških resursa u svrhu održivog upravljanja biološkim bogatstvima, zabranjuje sakupljanje školjkaša, puževa, spužava i bodljikaša u Paškoj uvali i to unutar područja koje je omeđeno spojnicom Rt Sušac i Rt Sv. Nikola. Prošle godine provedeno je znanstveno istraživanje o brojnosti, raznolikosti i općem stanju flore i faune u Paškoj uvali, a s posebnom pozornošću se istraživalo školjkaše. U Paškoj uvali se godinama prekomjerno, a često i ilegalno, izlovljavalo školjke, na što su više puta reagirali otočani, a stručnjaci su upozorili institucije na negativne posljedice pretjeranog izlova školjkaša, puževa, spužava i bodljikaša u Paškoj uvali. Nakon reakcija otočana i upozorenja stručnjaka, Ministarstvo poljoprivrede je 2019. godine donijelo Odluku o zabrani sakupljanja školjkaša (Bivalvia), puževa (Gastropoda), spužava (Spongia) i bodljikaša (Echinodermata) u Paškoj uvali.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK