slusaonica01
livestream01

Radio Pag Zastita Paske cipke

Kako je za Radio Pag rekao gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, ostvarili su se uvjeti za uvođenje reda u korištenje paške čipke ili njezinih elemenata. Grad Pag je pozvao pravne i fizičke osobe koji koriste pašku čipku za razne svrhe ili to namjeravaju raditi, da se najkasnije do 26. travnja ove godine jave radi potpisivanje Ugovora o licenci. Naime, Grad Pag je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, zaštitio pašku čipku. Zaštitom paške čipke, kako je to objavljeno u Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva, zaštićen je svaki njen element u obličju i sadržaju sa svim njezinim verbalnim i figurativnim elementima. U slučaju neovlaštenog korištenja paške čipke Grad Pag će, kao nositelj licence, tražiti naknadu štete počinjene neovlaštenim korištenjem. Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako paške čipkarice ne trebaju potpisivati ugovor o licenci.

 

„Godinama se govorilo o zaštiti paške čipke, ali nije se ništa napravilo. Sada je taj postupak završen i krećemo u zaštitu paške čipke koja je simbol grada Paga. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli, a posebno Mirjani Tkalčec i njezinoj obitelji, jer oni su nam posebno pomogli. Svi koji žele koristiti pašku čipku, to moraju raditi po pravilima i plaćati Gradu Pagu kao isključivom vlasniku licence za pašku čipku. Paške čipkarice će od ovoga imati koristi jer će se povećati cijena paške čipke, a iz sredstava koja se dobiju na temelju davanja licenci za korištenje paške čipke, Grad Pag će pomagati čipkaricama, udrugama čipkarica i školi paške čipke,“ rekao je gradonačelnik Fabijanić.

Gradonačelnik Fabijanić navodi kako se ne može dozvoliti da se paška čipka koristi na neprimjeren način i procjenjivat će se na koje proizvode i na koje načine tražitelj licence želi koristiti pašku čipku. Mnoge tvrtke i fizičke osobe koriste pašku čipku za izradu suvenira, na ambalažama raznih proizvoda, na odjeći i slično, a sve takve Grad Pag poziva da do 26. travnja ove godine s Gradom Pagom potpišu Ugovor o licenci za korištenje paške čipke. Grad Pag će davati licencu zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama putem Ugovora o licenci kojim će se definirati uvjete licence, odnosno uvjeti korištenja elemenata paške čipke. Zainteresirane za korištenje elemenata paške čipke mogu se obratiti Gradu Pagu upitom putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefon 023600830. Svaka pravna osoba koja potpiše Ugovor o licenci s Gradom će, ovisno o potrebama, dobiti uvjete prema kojima može koristiti elemente paške čipke. Također, svaki potpisnik moći će istaknuti oznaku licence za korištenje elemenata paške čipke i objaviti je na svojoj web stranici ili je istaknuti pred svojim obrtom ili društvom.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK