slusaonica01
livestream01

Rajna Racz Burafest

U Pagu, u kuli Skrivanat, održat će se prvi Burafest, festival zamišljen kao ambijentalni festival u kojem se isprepliću vizualna, glazbena i izvedbena umjetnost. Burafest organizira Umjetnička organizacija Kuća Nahero koju je s glazbenikom Marinom Živkovićem i umjetnicom Tarom Beatom Racz osnovala redateljica Rajna Racz 2021. godine. Umjetnička organizacija Kuća Nahero osnovana je s ciljem stvaranja prostora za izvedbenu, vizualnu i glazbenu umjetnost.

 

"Ove godine prvi puta radimo ovaj festival u Pagu i normalno je što među organizatorima i među izvođačima vlada veliko uzbuđenje. S nestrpljenjem čekamo početak festivala," rekla je Rajna Racz.

Rajnu Racz za Pag veže puno toga, ljetni odmori, prijatelji i poznanici, zabave, druženja. Svoju ljubav prema Pagu odlučila je pokazati i sudjelovanjem u nečemu što je za Pag novo i što će privući pozornost ljubitelja raznih oblika umjetničkog izražavanja i djelovanja. Rajna Racz se s Kućom Nahero ne bavi samo kazalištem, nego i s glazbom i poezijom.

"Nikada nisam željela da fokus bude samo na kazalištu, no ipak, moram se dotaknuti toga zašto smo se dosad najmanje bavili kazalištem, jer je to jako važna tema. Kazalište je jako skupi sport i lakše je producirati manji glazbeni ili likovni projekt nego predstavu. Vrlo često se u Hrvatskoj rade projekti koji se izvedu svega nekoliko puta jer nemaju novca za reprize. Kao odgovor na taj problem, organizirali smo festival Svi smo mi Nahero u kvartu Maksimir u Zagrebu i sada organiziramo Burafest u Pagu. Organizacija takvih projekata mi je jedna od najvećih škola gdje u procesu učim kako stvari funkcioniraju što se tiče umjetnosti u Hrvatskoj," rekla je Rajna Racz.

U programu Burafesta ima i poezije što nije neobično, jer se Rajna Racz bavi i poezijom, a izdala je i pjesničku zbirku Djevojka-Zarez.

"Moja zbirka je nastala kao eksperiment, pokušala sam ljude iz svojeg života pretvoriti u interpunkcijske znakove koji lutaju u stvarnosnoj zbilji, borave u jednostavnim crticama života, obiteljskim mitskim pričama i bore se za kreativnost i umjetnost," rekla je Rajna Racz.

Rajna Racz rođena je 1997. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu je završila studij komparativne književnosti, a na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završila je studij kazališne i radijske režije. Upisala je Poslijediplomski studij Znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture. Bila je asistentica režije na brojnim predstavama, a režirala je i dramska čitanja u sklopu festivala Desadu, tekst Doroteje Šušak Diptih o boli i Nike Korenjak Muškarac i Žena. U travnju 2018. godine na kazališnoj reviji Akademije dramske umjetnosti KRADU režirala je autorski projekt Because I Love You prema motivima Fragmenata ljubavnog diskursa Rolanda Barthesa. U Teatru &TD u Zagrebu režirala je predstavu Nepoznata iz Seine autora Ödöna von Horvátha u suradnji sa zagrebačkim bendom Porto Morto te dramsko čitanje poljske drame Nježnost na Međunarodnoj dramskoj koloniji Od teksta do predstave. U sklopu Akademije dramske umjetnosti 2020. godine režirala je predstavu Katastrofa prema noveli Janka Polića Kamova i predstavu Mačuš i Čavalica u koprodukciji s Teatrom &TD. Svoju diplomsku predstavu Mornar režirala je 2021. godine u koprodukciji UO Ruper i Teatar &TD prema istoimenoj drami Fernanda Pessoe i prema njegovoj poemi Pomorska Pjesan. Režirala je i mjuzikl Bit će strašno kad porastem, i vrlo uspješnu predstavu Yerma u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Rajna Racz je sudjelovala i u projektu Harmonija na otoku kojeg je osmislio njezin suradnik, glazbenik i kompozitor Marin Živković, osnivač modernog glazbenog instituta Ahaceda u Zagrebu. Projekt Harmonija na otoku zamišljen je kao cjeloživotno obrazovanje za sve glazbenike na otoku koji žele naučiti slobodno improvizirati, upoznati se s osnovama jazza, praktične harmonije i solfeggia.

Umjetnička organizacija Kuća Nahero je, nakon kvartovskog festivala Svi smo mi Nahero održanog u Zagrebu, odlučila napraviti ljetno izdanje na Pagu, festival Burafest koji je dobio naziv po jednoj od osobitosti Paga, po buri. Pokrovitelj festivala je Turistička zajednica Grada Paga.

Josip Portada/Radio Pag

Foto: Elvis Šmit

Program festivala Burafest

26. kolovoza

RADIONICA IZRADE NAKITA 'TRAGOVI OTOKA'

9:30-11:30 – KULA SKRIVANAT

OTVORENJE IZLOŽBE TARE BEATE RACZ I MIJE AKRAP

20:00-21:00 – CRKVA. SV. JURJA

OTVORENJE BURAFESTA – STISKAVCI – LUKENIJEV MUZIČKI VREMEPLOV – 21:00 – KULA SKRIVANAT

27. kolovoza

LIKOVNA RADIONICA ZA DJECU 'ČAROBNO LJETO'

KULA SKRIVANAT, 9:30-11:30

RADIONICA GLAZBENE IMPROVIZACIJE 'HARMONIJA NA OTOKU' ATRIJ, 17:00-19:00

KONCERT FRANCUSKIH ŠANSONA

ATRIJ KNEŽEVOG DVORA U 20:00

28. kolovoza

PLESNA RADIONICA ZA DJECU 'OTOČKE VIBRACIJE'

KULA SKRIVANAT, 9:30-11:00

PREDSTAVA ZA DJECU 'BIT ĆE STRAŠNO KAD PORASTEM' DJEČJE KAZALIŠTE DUBRAVA

KULA SKRIVANAT, 18:00-19:00

GLUMAČKA RADIONICA ZA DJECU 'LJETNA AVANTURA'

KULA SKRIVANAT, 19:00-20:00

29. kolovoza

RADIONICA POEZIJE 'OTOK SMO'

KULA SKRIVANAT, 18:00-19:30

KONCERT KVARTET SINFONICO

CRKVA SV. FRANE U 20:00

30. kolovoza

ART TERAPIJSKA RADIONICA 'PUT PREMA SEBI'

KULA SKRIVANAT, 18:00-20:00

KONCERT GRUPA INFIŠANDO

KULA SKRIVANAT U 20:30

31. kolovoza

GLAZBENA RADIONICA 'ZVUKOPIS' UZ DJEČJI ZBOR VIJOLICE

KULA SKRIVANAT, 9:30-11:00

'KONCART' ANE PAŠKA

KULA SKRIVANAT U 20:00

PAG JAM SESSION - ZATVARANJE BURAFESTA

KULA SKRIVANAT U 21:30

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK