slusaonica01
livestream01

Radio Pag paska janjetina

Tijekom sezone janjenja na tržište će se isporučiti oko 300 tona paške janjetine. Broj ovaca na otoku, pa tako i količina proizvedene paške janjetine, od 2004. godine se godina povećava. U radu "Sezonalnost pripusta i janjenja/jarenja u Hrvatskoj" Velimira Sušića, Bore Mioča, Vesne Pavić i Zdravka Baraća, broj janjadi na otoku Pagu 2004. godine označen je indeksom 80, dok je 2007. godine označen indeksom 220, što znači da se u tri godine proizvodnja janjetine povećala gotovo tri puta. Sučić, Mioč, Pavić i Barač navode kako prosječna masa janjadi nije uvijek jednaka, odnosno ovisi o mjesecu u kojem se janjad ojanji. Tako je masa janjadi ojanjenje u prosincu najveća i iznosi oko 3, 5 kilograma, u siječnju je manja, iznosi 3, a u veljači je najmanja, oko 2, 5 kilograma.


Janjenje je na otoku Pagu nekada trajalo od prosinca do lipnja, međutim, prema iznesenim podacima, od 2007. godine sezona janjenja je skraćena i traje od prosinca do travnja. Paška janjetina je vrlo tražena i često se postavlja pitanje zbog čega se na Pagu ne uzgajaju ovce veće tjelesne mase kako bi se na taj način povećala proizvodnja janjetine. Kako navodi Damir Matejaš, dipl. inž. agr., to nije čudno, jer paška ovca, za razliku od drugih, većih ovaca, ima osobite tjelesne karakteristike koje joj omogućavaju opstanak na kamenjaru na kojem je malo trave za ispašu. Prije svega, paška ovca je mala, njezina tjelesna masa je od 35 do 40 kilograma. Zbog male tjelesne mase, paškoj ovci treba manje hrane nego ovcama s velikom tjelesnom masom, a u potrazi za hranom lakše se kreće po brdskom kamenjaru. Matejaš navodi kako je plodnost paške ovce manja nego kod drugih pasmina i iznosi 110 posto, a u manjim stadima, gdje postoji mogućnost prihrane pripusta, plodnost je do 120 posto. Od paške ovce se ne može dobiti previše novih grla, prosječno jedno do dva, ali ono što se dobije je vrlo traženo.
Paška janjetina je popratni proizvod u procesu pravljenja paškog sira.
"Paška ovca se uzgaja zbog proizvodnje mlijeka za izradu kvalitetnog paškog sira, odnosno muze se oko sedamdeset posto ovaca. U stadima za proizvodnju mlijeka provodi se planski pripust. Ovnovi se puštaju u stado s ovcama u kolovozu da bi janjenje započelo krajem prosinca, a da većina janjenja bude u siječnju. Nakon što počne janjenje, ovnovi se isključuju iz stada, a janjad se odbija u dobi od četiri do pet tjedana," navodi Damir Matejaš.
Janjad se odvaja od ovce kako bi se ovce mogle musti, a u 150 do 180 dana laktacije, ovce daju 80 do 130 litara mlijeka. Ovčje mlijeko je sirovina za proizvodnju paškog sira. U paškom ovčarstvu se posljednjih godina događaju velike, donedavno nezamislive, promjene. Na otoku Pagu postoji organiziran otkup ovčjeg mlijeka, a otkupna cijena mlijeka je dobra i sve je manje ovčara koji proizvode paški sir, a sve više onih koji proizvode ovčje mlijeko i pašku janjetinu.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK