slusaonica01
livestream01

Via adriatica 004

U Kneževom dvoru u Pagu održana je prezentacija Via Adriatice, dugometražnog turističkog planinarskog puta koji prolazi kroz prirodne znamenitosti i kulturno povijesnu baštinu Hrvatske. Ideju Via Adriatice kroz priču i fotografije predstavio je njen idejni začetnik, osnivač AktivNature Srećko Vukov iz Zagreba, a organizator prezentacije bila je Turistička zajednica Grada Paga.


"Via Adriatica počinje na istarskom poluotoku Kamenjak, a završava na poluotoku Prevlaka kod Konavala, na najjužnijoj kopnenoj točki Hrvatske, a radi se o dužini od 1.090 kilometara," rekao je Srećko Vukov.
Vukov je za Radio Pag rekao kako je projekt Via Adriatica nastao 2016. godine i uspješno se razvija.
"Na toj dionici koristimo postojeću infrastrukturu, planiraske domove, putove i planinarske staze, sve ono što već postoji, a mi iz udruge AktivNatura planinarima i ljubiteljima prirode pružamo podršku i to prije svega njihovim praćenjem i davanjem informacija. Planinarima i ljubiteljima prirode dajemo informacije o trgovinama, mjestima na kojima mogu prespavati i slično," rakao je Vukov.
Vukov kaže kako je sve veće zanimanje za Via Adriaticu.
"U ove tri godine, od kada postoji projekt, zanimanje stalno raste. Sve je više planinara i ljubitelja prirode koji dolaze na Via Adriaticu. Sve više dolaze i stranci. Uglavnom se prelaze pojedine dionice, a dva planinara su prošli cijelu stazu i za to im je trebalo 42 dana. Stvara se sve veća grupa planinara koji imaju iskustvo s Via Adriaticom. Nadam se kako ćemo ubuduće imati veću podršku nadležnih državnih institucija, prije svega Ministarstva turizma, a siguran sam kako će se ovaj projekt vrlo uspješno razvijati. Via Adriatica je najbolji način za upoznavanje ljepota Hrvatske," rekao je Vukov.
Na Pagu je Vukov, s paškim planinarom Alanom Crljenkom, obišao Sveti Vid i Ledenik.
"Otok Pag se savršeno uklapa u ovaj projekt, doista se ima što vidjeti, bio je pravi užitak doći do vrha Sveti Vid i proći Ledenikom. Doista smo uživali. To je nešto jedinstveno," rekao je Vukov.
Na pitanje u koje godišnje doba je najbolje krenuti Via Adriaticom, Vukov je rekao kako je najbolje planinariti u proljeće ili na jesen.
"U ta godišnja doba su temperature zraka vrlo pogodne, ljeti je prevruće, a zimi ima dosta snijega, hladno je i potrebne su veće pripreme. Dakle, proljetno i jesensko vrijeme je idealno," rekao je Vukov.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK