slusaonica01
livestream01

Orgulje Pag

Kardinal Agostino Valier (1531.-1606.) je 1579. godine, kao apostolski vizitator, posjetio Pag, a zahvaljujući njegovim zapisima poznate su brojne pojedinosti o Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu iz vremena njegove posjete. Valier je podrobno opisao crkvu, pisao je o opremi i izgledu dvanaest tada postojećih oltara i identificirao je njihovu lokaciju unutar crkve, opisao je baptisteriju, propovjedaonice, dva raspela i orgulje. Prema Valierovim navodima orgulje su se nalazile u sredini crkve, pod lukom arkade južno od središnjeg oltara. Drugi apostolski vizitator M. Paulli je 1603. godine, u opisu Zborne crkve Marijina Uznesenja, također spomenuo orgulje.

Ustvrdio je kako je luk iznad orgulja u lošem stanju i naložio njegov popravak "jer bi ubrzo mogao pasti". Povjesničar Marko Lauro Ruić je podrobno opisao orgulje, navodeći kako su se nalazile u bogato izrezbarenom i obojenom drvenom ormaru, a na njima je bio grb, pozlaćeni Lav Republike, odnosno Lav sv. Marka, simbola Venecije. To bi moglo potvrditi navode kako su orgulje postavljene odlukom i troškom Venecije. Izvorne orgulje, o kojima su pisali Valier i Paulli, skinute su 1763. godine, a iste godine izgrađene su nove, na koru iznad ulaznih vrata, gdje se i danas nalaze. Oko izgradnje novih orgulja bilo je u Pagu dosta rasprava, a vjerojatno su unutar paškog Kaptola bila dva stava. Jedan, po kojem je trebalo napraviti velike orgulje provjerenog graditelja i drugi, po kojem je trebalo napraviti orgulje u skladu s tadašnjim mogućnostima. To se može zaključiti i po tome što je 1763. godine Nikola Portada, rezidencijalni kanonik Zbornog kaptola u Pagu, ponudio Kaptolu da će sam platiti iznos od sedam stotina zlatnih dukata za nove, velike orgulje koje je izradio poznati graditelj orgulja Francesco Dazzi. Međutim, Kaptol je odbio tu ponudu i postavljene su orgulje za koje se još uvijek ne zna tko ih je napravio, a organolozi koji su ih istražili ističu kako su jako dobro napravljene i kako ih je očigledno napravio iskusni majstor. Orgulje u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja su, tijekom vremena, preinakama i popravcima velikim dijelom izmijenjene. Orgulje su se redovito koristile do sredine 70.-tih godina 20. stoljeća, no zbog lošeg stanja, prestale su se koristiti. Ponovno su se počele koristiti 2007. godine, po završetku restauracije. U prigodi završetka restauracije orgulja, Centar za kulturu Pag je 15. srpnja 2007. godine u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja organizirao koncert Oratorijskog zbora crkve sv. Marka iz Zagreba. Zborom je ravnao maestro Tomislav Fačini, a na orguljama je svirao Pavao Mašić. Koncert je bio izuzetno dojmljiv, a nakon dugo vremena crkvu je ispunio veličanstven zvuk orgulja. Centar za kulturu Pag je, u sklopu projekta "Pag-srednjovjekovni grad", 22. srpnja 2013. godine, u Zbornoj crkvi Marijina Uznesenja organizirao i koncert ranorenesansne glazbe "Oculi tui Deus" na kojem su nastupili orguljaš Mario Penzar i sopranistica Martina Klarić. Nažalost, orgulje se, nakon restauracije, vrlo malo koriste.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK