slusaonica01
livestream01

Pag Bula kralja Bele IV. i status Slobodnog kraljevskog grada

Za razvoj autonomije grada Paga, za njegov upravni, pravni, politički, gospodarski i kulturni razvoj, od golemog je značenja bila Bula kralja Bele IV. od 30. ožujka 1244. godine kojom je gradu Pagu dodijelio status Slobodnog kraljevskog grada. Bula je bila zahvala Kralj Bele IV. Pažanima koji su mu, 1242. godine, vojno i logistički, pružili pomoć u borbi s Tatarima.

Povjesničar prof. dr. Mate Suić, koji je desetljećima istraživao prošlost grada Paga, naveo je kako je Bula Bele IV. za Pažane imala značenje Magne charte. O tome prof. dr. Mate Suić navodi: "Sredinom 13. stoljeća provalili su Tatari u naše krajeve. Kralj Bela IV. bježeći pred njima selio je iz jednog dalmatinskog grada u drugi, da bi pobjegao tatarskoj potjernici. U jednoj bitci, za koju neki smatraju da se odigrala blizu Paga, pružili su Pažani kralju veliku pomoć. Da im se oduži za spašeni život i krunu, Bela im je 30. ožujka 1244. godine izdao povelju, kojom Pag postaje slobodni kraljevski grad, izjednačen u svemu s ostalim gradovima Dalmacije; njegovi stanovnici nisu trebali po tome priznavati ničije vlasti osim kraljeve i po toj povelji vlast se grada Paga protezala na čitav otok Pag, od jednog kraja do drugog. Tako je grad Pag i čitav otok dobio konačno potpunu slobodu i nezavisnost od Zadra i od Raba. Ovaj Belin privilegij bio je za tadašnje Pažane njihova magna charta, za kojom će, nažalost, morati još često posegnuti u borbi protiv Zadra, a i Raba."
Dan kada je grad Pag dobio status Slobodnog kraljevskog grada je 1990. godine proglašen Danom Grada Paga.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK