slusaonica01
livestream01

Posolica na Pagu poslije bure

Posolica je jedan od prirodnih fenomena otoka Paga, a nastaje za jakih bura, taloženjem morske pjene na stablima, travi, livadama, pašnjacima, na kamenjaru, na svemu...Na otoku Pagu pušu razni vjetrovi, bura, jugo, tramuntana, maestral, levant, ali samo bura može stvoriti posolicu. Posolica nastaje kada bura, u jakim naletima, razbija vrhove morskih valova.

Tako se stvara morska pjena koju bura raznosi po kopnu. Morska pjena se taloži na čvrstim podlogama, brzo se osuši i od nje nastaje sloj soli. I to je posolica. Kada je bura jaka i dugotrajna, posolica je obilna i krajolik Paga izgleda bajkovito. Za neke to je lijep i jedinstven doživljaj. No, za neke posolica je samo nagovještaj mogućih problema sa strujom. Posolica se, među ostalim, nakuplja i na elektropostrojenjima i na žicama dalekovoda. Kada se, poslije bure, poveća vlažnost zraka ili padne kiša, posolica se topi. Zbog topljenja posolice nastaju kratki spojevi, dolazi do pada napona i do nestanka struje. Prva ovogodišnja bura na Pagu iznenadila je jačinom, zaustavila je pomorski i znatno otežala cestovni promet. Paški most bio je zatvoren za promet, a u prekidu je bila trajektna veza Prizna-Žigljen. Bura je puhala olujnom, a na udare i orkanskom jačinom. Na dijelovima otoka Paga nastali su kvarovi na elektropostrojenjima, tako da u nekim mjestima nije bilo struje. Prva ovogodišnja bura raznosila je velike količine morske pjene koja se pretvorila u posolicu. Posolica se može zadržati danima i tjednima nakon što bura prestane puhati, a može je isprati samo obilna kiša.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK