slusaonica01
livestream01

Paski most svecanost

U organizaciji Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga, Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana, na Paškom mostu je svečano obilježena 30. godišnjica obrane Paškog mosta.

Na svečanom obilježavanju sudjelovali su izaslanici i predstavnici predsjednika Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, predstavnici Policijske uprave zadarske, predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave te predstavnici braniteljskih udruga koji su položili vijence i zapalili svijeće kod Spomen ploče na Paškom mostu. Zbog lošeg vremena svečanost se nastavila u Kneževom dvoru. Uzvanicima su se obratili Davor Fabijanić, predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga otoka Paga, Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, Rade Šimićević, saborski zastupnik, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Davor Nekić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja. Svi govornici su istakli golemu važnost Paškog mosta u Domovinskom ratu i veliko značenje obrane Paškog mosta. Nakon blokade i rušenja Masleničkog mosta, Paški most je postao jedina prometnica koja je povezivala sjevernu i južnu Hrvatsku. Iako je u nekoliko navrata u listopadu i studenom 1991. godine most bio raketiran i znatno oštećen, preko otoka Paga i trajektne luke Prizna-Žigljen odvijao se prometni prijevoz i komunikacija između sjevera i juga zemlje. Neprijateljski zrakoplovi JNA su 8. studenoga 1991. godine satima nadlijetali Paški most te su ga u nekoliko napada snažnim raketiranjem pokušali srušiti. Zahvaljujući zajedništvu, hrabrosti i snazi paških branitelja Paški most je obranjen, a u tom najjačem napadu srušeno je i pogođeno nekoliko neprijateljskih zrakoplova. U obrani Paškog mosta sudjelovali su paški branitelji koji su nakon obrane i gašenja Samostalnog odreda Pag prešli u ratne postrojbe formirane na ličkom bojištu u čijem su sastavu do kolovoza 1995. godine sudjelovali u svim borbenim akcijama diljem Like.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK