slusaonica01
livestream01

foto masline

U mjesecu listopadu na otoku Pagu uobičajeno počinje berba maslina. Neki su s berbom već počeli, neki su već pri završetku, međutim ima i onih koji će pričekati još desetak dana. Ubrane masline uglavnom se koriste za proizvodnju maslinovog ulja, ali dio maslina se konzervira.

Domaće konzervirane masline su posljednjih godina izuzetno tražene i maslinari koji imaju manji broj stabala masline, osobito na području grada Paga, ove će godine gotovo sav svoj urod konzervirati. Naime, za proizvodnju jedne litre maslinovog ulja potrebno je između 10 i 15 kg maslina, a kako je ove godine zbog suše urod maslina smanjen, neki su ubrali količinu koja nije dovoljna za proizvodnju veće količine ulja. Urod maslina nije jednak na cijelom otoku, ali gledajući prosjek manji je nego prošle godine. Pred početak berbe mnogi maslinari su procjenjivali kako će količina uroda biti na razini od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, no nakon što je berba krenula rezultati berbe će biti ipak nešto bolji, no ne i toliko dobri da bi se proizvelo ulja kao i prošle godine. Međutim, svi se maslinari slažu kako će zbog nedostatka vode kvaliteta maslinovog ulja biti izuzetno dobra odnosno kako će ulje biti intenzivnije, pikantnije, a uz to i sa izraženijom gorčinom, što uvijek znači i bolju kvalitetu. Zbog slabijeg uroda i smanjenih količina ulja koje će se proizvesti, očekuje se da bi i cijena maslinovog ulja ove godine mogle biti nešto viša nego prošle godine. Na otoku Pagu najveći broj stabala maslina ima na području Luna, a u posljednjih dvadesetak godina velik broj stabala maslina posađen je i na području Kolana, Paga i Povljane.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK