slusaonica01
livestream01

Gligora

Pučkom pismom na kanat započelo je predstavljanje zbirke poezije "O' sunca rodu do sunca počitku" Ivana Gligore u subotu, 29. srpnja do zadnjeg mjesta ispunjenoj dvorani kušaonice Sirane Gligora u Kolanu. Upravo je poetika pučkih pjevača ishodište i inspiracija Gligorine lirike, istaknuo je recenzent zbirke Anton Šuljić - Boškinac.


Rođen u Kolanu i odrastao u okruženju pučke pjesme, Ivan Gligora je počeo pisati pjesme već kao pučkoškolac pa mu je pjesma "Boje zavičaja" objavljena u sarajevskim Malim novinama. Iako je karijeru ostvario u agronomiji, nikad nije prestao pisati. Godinama je pisao kolumnu u Zadarskom listu koju je u izdanju Zadarskog ogranka Matice Hrvatske ukoričio u knjizi "Mojih sedamdeset kolona". "O' sunca rodu do sunca počitku" njegova je druga knjiga. Pjesme u zbirci podijeljene su po cjelinama od uglazbljenih stihova, preko pjesama u dijalektu, ljubavnih, duhovnih i misaonih pjesama do pjesničkog polemika.
Gligorine stihove na prezentaciji zbirke čitali su i pjevali Olivera Baljak, Nacionalna dramska prvakinja HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke i mlada autorica, glumica i pjevačica Ane Paška.
Prof. Ivo Oštarić, u ime suizdavača, Ogranaka Matice hrvatske u Kolanu, predstavio je djelovanje Matice na otoku Pagu.
Predstavljanje zbirke pjesama priredili su izdavači zbirke Ogranak Matice hrvatske u Kolanu i Ogranak Matice hrvatske u Zadru.

Radio Pag/Elvis Šmit

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK