slusaonica01
livestream01

8 IMG 4675

14. prosinca 2023. Udruga Volim Vlašići u suradnji sa Srednjom školom Bartula Kašića održala je u Pagu završnu konferenciju projekta V.U.N.A. - Vuna u našim aktivnostima. Na predstavljanju rezultata projekta sudjelovali su Jelena Nevistić, savjetnica u UO za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga, Bernard Maržić iz TZ Grada Paga, učenici i profesori Srednje škola Bartula Kašića iz Paga, predstavnici gradskih tvrtki, institucija i udruga.

Konferenciju je otvorila ravnateljica SŠ Bartula Kašića Marija Čemeljić Pećirkokoja je pozdravila sve prisutne, a predsjednica udruge Volim Vlašićiodržala je kratku prezentaciju te upoznala posjetitelje s ciljevima, aktivnostima i rezultatima projekta. Nakon prezentacije uručene su zahvalnice partnerima i donatorima projekta.

O projektu:

Projekt "V.U.N.A. – Vuna u našim aktivnostima“ provodi se od 1. ožujka do 31. prosinca 2023. Aktivnosti provedene u Srednjoj školi B. Kašića u Pagu financiralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu Javnog poziva za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2022. godini. Uređenje školskog vrta u SŠ Bartula Kašića pomogli su Grad Pag i Pag II. Studijsko putovanje na otok Krk financirali su Zadarska županija i TZ Grada Paga. Projekt je namijenjen iskorištavanju ovčje vune u svrhu očuvanja okoliša, zaštite prirode te jačanja prirodne i kulturne baštine otoka Paga. Kroz razne aktivnosti (filcanje, pletenje vune, uređenje vrta u školi, predavanje o korištenju vune), odnosno edukacijom učenika, profesora SŠ Bartola Kašića i Učeničke zadruge Slani škoj te šire lokalne zajednice osvijestili smo ciljane skupine da vuna nije otpad već korisna sirovina koja se može koristiti u poljoprivredi i svakodnevnom životu. Ovim projektom Udruga Volim Vlašići u suradnji s partnerima potakli su održivi razvoj, promovirali ekološko zbrinjavanje ovčje vune, pospješili ekološku proizvodnju te obogatili turističku ponudu autohtonih i ekoloških suvenira otoka Paga.

„U projekt je bilo uključeno 80 sudionika, učenika i profesora iz Srednje škole Bartula Kašića Pag koje smo educirali za pletenje i filcanje te izradu ukrasnih i odjevnih predmeta od vune. Uredili smo školski vrt i u njemu zasadili 3 sadnice maslina i 3 agruma koje smo pognojili i malčirali ovčjom vunom. U suradnji sa Udrugom žene za otok i Poljoprivrednom zadrugom otok Krk u sklopu projekta organizirali smo i studijsko putovanje za predstavnike otoka Paga. Bila je to prilika za upoznavanje s primjerima dobre prakse; prikupljanja, obrade i korištenja vune na otoku Krku, povezivanje i suradnju udruga, institucija, OPG-ova i žena poduzetnica oba otoka. Ovim putem još jednom zahvaljujemo našim donatorima i partnerima na projektu SŠ Bartula Kašića, Učeničkoj zadruzi Slani škoj, Poljoprivrednoj zadruzi Otok Krki udruzi ŽENE ZA OTOK, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Zadarskoj županiji, TZ Grada Paga, Gradu Pagu , Pag II, voditeljicama radionica Jasminki Gršković (BlueSheep), Nikol Jakopic Donadić (Woolly Handmade), prof. Ljiljani Martinović te svim učenicima i profesorima koji su sudjelovali u našim aktivnostima. Bilo nam je zadovoljstvo surađivati sa svima, naučili smo puno i dobili ideje za nove projekte – izjavila je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.”

Pokrovitelji projekta V.U.N.A.

  • • Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU
  • • UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije
  • • UO za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije
  • • Turistička zajednica Grada Paga

Provoditelj projekta:

  • Udruga za zaštitu okoliša, promicanje ekološke proizvodnje i održivog razvoja Volim Vlašići
  • Partneri na projektu:
  • Srednja škola Bartula Kašića, Pag – Učenička zadruga Slani škoj
  • Žene za otok – Krk
  • Poljoprivredna zadruga otok Krk

 Udruga Volim Vlašići; Foto: Elvis Šmit/Radio Pag

38-IMG4657
27-IMG4663
25-IMG4665
Naslovna--IMG5758
16-IMG4674
8-IMG4675

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK