slusaonica01
livestream01

Grad Pag Sanitetska vozila

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije nedavno je dobio četiri nova sanitetska vozila, međutim, niti jedno nije upućeno u Radnu jedinicu hitne medicine u Pagu. Zbog toga smo mr. sc. Marku Kolegi, dr.med., pročelniku Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije postavili pitanje: Hoće li i kada Grad Pag dobiti novo sanitetsko vozilo?

 

O tome je mr.sc. Marko Kolega, dr.med. za Radio Pag, rekao: Istina je, Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije u 11. mjesecu ove godine isporučena su 4 sanitetska vozila. Dio je to narudžbe kojom je ZZHMZŽ u 2023. godini naručio 6 sanitetskih vozila i 6 vozila za hitni medicinski prijevoz. Od toga će do kraja 2023. godine biti isporučeno 8 vozila, a preostala 4 u prvom kvartalu 2024. godine. Istovremeno, započeo je proces nabave novih 15 vozila (7 za sanitetski, a 8 za hitni medicinski prijevoz), čija isporuka se očekuje tijekom 2024. godine. Na taj način Zavod će kroz 2 godine zamijeniti, tj. nabaviti 29 novih vozila. Zamjene starih vozila s novima i njihov otpis su u ingerenciji voditelja voznog parka i koji, u dogovoru s vozačima, predlaže prioritete zamjene ravnateljici Zavoda. Radna jedinica Pag ima jedno vozilo za hitni prijevoz pacijenata i dva vozila za sanitetski prijevoz, jedno za lokalni prijevoz, a jedno za udaljene prijevoze. Za oba vozila za sanitetski prijevoz svi vozači su dali izjave da su dobra i da se ne trebaju još zamijeniti. U svakom slučaju sva vozila kojima se obavlja transport pacijenata u Zavodu za hitnu medicinu su tehnički ispravna i zadovoljavaju sve zakonske norme za vožnju. Neka od njih su starija, neka su novija, ali sva su prikladna za svoju funkciju. Siguran sam da voditelj voznog parka i ravnateljica, kod donošenja odluke o zamjeni vozila, u obzir uzimaju sve relevantne podatke i odluku donose stručno i pravedno. Usprkos tome, uvjeren sam da će radna jedinica Pag dobiti novo vozilo u skorije vrijeme, jer je cilj da na području cijele županije vozni park bude što noviji na čemu sustavno radimo, a što je vidljivo iz prvog dijela odgovora."

Na pitanje može li se učinkovitije organizirati prijevoz bolesnika preko Paškog mosta kada je, zbog bure, most zatvoren za promet, mr. sc. Marko Kolega je rekao: "Što se tiče organizacije vožnje u slučajevima kada je most zatvoren zbog bure, to ovisi o puno faktora na koje ne možemo izravno utjecati, jer tada nastupaju posebni uvjeti i svaki od slučajeva se rješava pojedinačno, u suglasnosti s prometnom policijom, pacijentom i vozačem."

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK