slusaonica01
livestream01

Stari grad Radovi 

Nastavljeni su radovi na uređenju pročelja crkve Uznesenja Marijina u Starom gradu na Pagu. Radove organizira Grad Pag, a financira ih Ministarstvo kulture.

Prema projektu, pročelje crkve učvrstit će se posebnim materijalima kako bi se spriječio ulazak oborinskih voda u unutrašnjost crkve. U gradskoj upravi Grada Paga je rečeno kako će se restaurirati i rozeta koja je oštećena. Crkva Uznesenja Marijina u Starom gradu izgrađena je u 13. stoljeću i jedina je, od svih zgrada u Starom gradu, do danas ostala sačuvana u izvornom obliku. Pažani su se u novi, današnji grad Pag, preselili 1474. godine, međutim, crkvu Uznesenja Marijina nikada nisu napustili. Stoljećima se u njoj održavaju liturgije u raznim prigodama. U crkvi Uznesenja Marijina čuva se i kip Majke Božje koji se za Veliku Gospu u procesiji prenosi u Zbornu crkvu Uznesenja Marijina u Pagu gdje ostaje do Male Gospe kada se, u procesiji, kip Majke Božje vraća u Stari grad. U crkvi Uznesenja Marijina u Starom gradu liturgije se održavaju preko sedam stoljeća i po tome je jedinstvena u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Josip Portada/Radio Pag

Foto: Elvis Šmit

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK