slusaonica01
livestream01

Radio Pag KUD Druzina 70 godina

Ove godine KUD Družina iz Paga oblježava 70 godina postojanja. Tom prigodom KUD Družina će održati i prigodnu proslavu, a pokroviteljica proslave je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. KUD Družina poziva sve bivše i sadašnje članove foklora i "Robinje" da se odazovu svečanoj skupštini društva koja će se održati u Kneževom dvoru 22. studenog s početkom u 18:00 sati, uz koju će biti i izložba fotografija o povijesti KUD-a Družina, te da dođu 23. studenog u Dom kulture gdje će se održati foklorni program s KUD-ovima iz prijateljskih gradova. U prigodi proslave velike obljetnice, Franći Bukša, predsjednik i Dušan Herenda, tajnik KUD-a Družina gostovali su u programu Radio Paga i govorili o proslavi i općenito o djelovanju KUD-a Družina.


"Baviti se folklorom može samo onaj tko to voli," rekao je Franći Bukša, predsjednik KUD-a Družina. "Svi članovi rade to iz ljubavi, dolaze na probe, nastupaju i za to ne dobivaju nikakvu naknadu. Ovom prigodom zahvaljujem svima koji sudjeluju u radu KUD-a Družina, a na svečanosti u Kneževom dvoru dodijelit ćemo zahvalnice članovima koji su dugo u našem društvu i koji su dali svoj doprinos."
Bukša je rekao kako članovi KUD-a Družina imaju svoje vlastitu nošnju, a želja je u budućnosti dobiti vlastiti prostor. Kako je rekao Dušan Herenda, za sada se mnogi eksponati koje je KUD Družina dobio od građana kao donacije, čuvaju u Etno galeriji na Trgu Petra Krešimira IV., u prostoru kojeg je KUD-u Družini ustupio Ivo Usmiani. Herenda je rekao kako KUD Družina ima i sponzore koji pomažu u radu KUD-a na razne načine, a naveo je i kako se radi na programima na očuvanju folklorne baštine.
"U suradnji s Ministarstvom kulture i Narodnim muzejom Zadar otkupili smo staru narodnu nošnju, radimo na odorama za Turke koji sudjeluju u Robinji, a više ćemo se potruditi kako bi snimili i tako sačuvali pučke napjeve. Ima još starih pjevača pučkih napjeva i to moramo iskoristiti," rekao je Herenda.
Bukša i Herenda su naveli kako je Kulturno umjetničko društvo osnovano 1949. godine od zaljubljenika u pašku kulturnu baštinu. Osnovali su ga domaćice, težaci, ribari, turistički radnici, činovnici i prosvjetni radnici. Članice i članovi društva tancaju, plešu izvorne plesove po paški i po starinski uz sviranje na mihu. Društvo izvodi i prvu hrvatsku pučku dramu "Robinja". Društvo je nastupilo na 1. smotri folklora u Zagrebu, Vinkovcima, Metkoviću, Hvaru, Velikoj, Podravskim Sesvetama, Gospiću, Muću, Zadru, Bogdanovcima. S ponosom su istakli da je KUD Družina vjerojatno jedino folklorno društvo koje je nastupilo na Dubrovačkim ljetnim igrama, s dramom "Robinja" i s paškim folklorom kao i na Mediteranskim igrama u Splitu. S dječjom skupinom, KUD Družina je nastupio na Festivalu djeteta u Šibeniku i na Malim đakovačkim vezovima. Za potrebe Grada Paga i Zadarske županije KUD "Družina" nastupio je na međunarodnim smotrama folklora, izložbama paške čipke, za potrebe turizma, u Ljubljani, Beču, Rimu, Budimpešti, Parizu, Sigetvaru, Bratislavi i drugim gradovima. U međunarodnoj suradnji uspješno su organizirani susreti s hrvatskim nacionalnim manjinama u Slovačkoj, u Hrvatskom grobu i u Republici Mađarskoj, u Kozarmislenyu, kao i s pobratimljenim gradom Slavkovom, u Brnu, u Republici Češkoj. KUD Družina surađuje s Ministarstvom kulture, koje uspješno podržava KUD "Družinu" u otkupu stare narodne nošnje, nabavci odora za igranje pučke drame "Robinja", u izradi ženskih cipela i izradi muških čizama koje su izrađene u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu. Posebno je KUD Družina surađivalo s gospođom Nerinom Eckel, nekadašnjom kustosicom Etnografskog muzeja u Zagrebu, u postavljanju Etno kuće i s gospodinom Josipom Barlekom, u izradi jaslica od soli. S tim jaslicama KUD Družina bio je na izložbi jaslica u Vatikanu, u Sutrio Republika Italija, u Hrvatskoj crkvi, u Pečuhu i Skoplju, a te jaslice bile su postavljene i u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Posebno se ističe suradnja s HRT-om, Odjelom za kulturu. Snimljene su emisije o pučkom stvaralaštvu "Paška batarela", "Paška robinjica" i čuvanju paške karnevalske baštine "Ričavci". Sve te dokumentarne emisije snimljene su u suradnji s vanjskim suradnikom HTV-a, gospodinom Vidom Bagurom. Bukša i Herenda su naglasili kako su posebno sretni što se paški tanac i pučka drama uče već u Dječjem vrtiću "Paški mališani" i u Osnovnoj školi "Juraj Dalmatinac" u Pagu. Dobro se surađuje i sa Srednjom školom "Bartul Kašić" u Pagu. Najavljena je suradnja s Institutom za muzikologiju u snimanju paških pučkih napjeva.
"Sve ovo proizlazi iz ljubavi prema gradu Pagu, paškoj pučkoj baštini, ali i odličnoj suradnji sa svima koji prepoznaju naš rad. Rad naših profesorica, učitelja, naših voditelja, roditelja, djece i mještana koji čuvaju naš folklor i igranje prve pučke drame "Robinja". Ponosni smo na naše paške obitelji, jer gotovo nema kuće koja nije dala bar jednog člana naše "Družine", rekao je Bukša.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK