slusaonica01
livestream01

IMG 20190913 225222

Na izložbi u Lepoglavi postavljena je paška čipka Benediktinskog samostana sv. Margarite i paška čipka Udruge paških čipkarica "Frane Budak". Samostansku čipku postavili su Mirjana i Đorđo Tkalčec, koji imaju i svoje eksponate. Pašku čipku Udruge paških čipkarica „Frane Budak“ postavile su čipkarice Ivanka Benzia, Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga i Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice grada Paga.

Postav Izložbe paške čipke posjetila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je iskazala divljenje prema ljepoti paške čipke. Direktorica Turističke zajednice grada Paga Vesna Karavanić pozvala je ministricu da sljedeće godine posjeti 11. Međunarodni festival čipke u gradu Pagu. Paška čipka upisana je u registar UNESCO-a zajedno s hvarskom i lepoglavskom čipkom te je jedno od sedam nematerijalnih kulturnih dobara koja su iz Hrvatske upisane u registar. Tema ovogodišnjeg Festivala je "Čarobna kraljevska čipka", a zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Kraljevina Španjolska. Na ovogodišnjem festivalu, uz Hrvatsku, sudjeluje 16 zemalja iz gotovo cijelog svijeta, Španjolska , Bosna i Hercegovina, Poljska, Slovenija, Estonija, Italija, Mađarska, Austrija, Belgija, Brazil, Venezuela, Puerto Rico, Nizozemska, Francuska, Bugarska i Slovačka te svi domaći čipkarski centri, Hvar, Pag, Sv. Marija, Sikirevaci, Slovensko kulturno društvo "Triglav" iz Splita, Trga kraj Ozlja, Križevci, Primošten i domaćin i organizator – Lepoglava.


Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO. Temu festivala posjetitelji će moći upoznati kroz bogate izložbe, radionice i predavanja.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK