slusaonica01
livestream01

Ledenik, jedan od najljepših i geološko i paleontološki najzanimljivijih dijelova otočnog krajolika, u dijelu postaje divlje odlagalište građevinskog materijala, krupnog otpada i svakovrsnog smeća. Ledenik tijekom ljeta posjeti na tisuće turista, to je vrlo popularno šetalište, ali i golemo nalazište fosila.

Uz to, na Ledeniku se nalaze ostaci neke od najstarijih struktura suhozidne gradnje na otoku Pagu. Na Ledeniku je, upravo zbog njegovih posebnosti, snimljeno i nekoliko filmova. Nažalost, to područje netko nagrđuje smećem. Ledenik je izuzetno geološki zanimljiv. Naime, otok Pag je nastao od kućica milijardi školjaka i kostura raznih morskih životinja i u većem dijelu je sastavljen od vapnenca, a to se upravo na Ledeniku, golemom nalazištu fosila, najbolje vidi. Geolozi navode kako je temeljna geološka struktura otoka Paga nastala prije oko 200 milijuna godina, u geološkom razdoblju jure. Oblikovanje otoka Paga je, smatraju geolozi, počelo prije oko 30 milijuna godina i smatra se kako je tada nastao i Ledenik. U to vrijeme otok Pag je bio spojen s Velebitom i nije imao oblik otoka. Današnji oblik otoka Paga nastao je na kraju pleistocena, posljednjeg ledenog doba, prije oko 12. 000 godina. Tada se dogodila transgresija i razina mora se podigla za oko stotinu metara. Močvarno područje ( dio Pradavnog paškog jezera) u procjepu između Paga i Velebita se ispunilo morem i nastao je Velebitski kanal. To je bio završni čin u nastanku otoka kakav je danas. Posebnostima krajolika otoka Paga pridonijela je i bura koja stoljećima oblikuje sedimentne stijene, osobito na dijelu koji se nalazi uz Velebitski kanal. To se posebno dobro vidi upravo na Ledeniku koji je po mnogo čemu jedinstven i u svjetskim razmjerima. Ledenik je područje od vrha sv. Jurja do punte Mikule ( sv. Nikole). Po svemu Ledenik bi trebao biti ponos Grada Paga, međutim, dio Ledenika postaje odlagalište svakovrsnog otpada. Žalosno.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK