slusaonica01
livestream01

solana izlozba

U Etnografskom muzeju u Splitu postavljena je izložba „Priča o soli i solarstvu“ koja se može pogledati sve do kraja ove godine. Na izložbi se predstavljaju tri solane u Hrvatskoj, paška, ninska i najstarija stonska solana. Morsko solarstvo kao najstarija gospodarska grana, obilježila je stoljeća povijesti istočne obale Jadrana i njenih stanovnika što ne čudi, obzirom na njene povoljne hidrometeorološke uvjete.


Duga topla ljeta, iznadprosječni salinitet mora, povoljni vjetrovi i razvedena obala s brojnim uvalama i pličinama idealni su uvjeti za razvoj solarstva. Ako je kroz stoljeća, sol, kao i zlato, mjerilo bogatstva, Hrvatska u kojoj stotinama godina postoje čak 3 solane, je mala, ali bogata zemlja.
Solana Pag d.d. je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj. Svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje soli na otoku Pagu. Prvi pisani podaci postoje još iz 9. st. Do 1908. godine postojale su 133 solanice koje je otkupila Austro –Ugarska i 1911. godine pustila u pogon novu, objedinjenu solanu. Posljednja modernizacija solane izvršena je 1980. godine izgradnjom tvornice i uvođenjem nove tehnologije koja je smanjila utjecaj klimatskih prilika na proces proizvodnje i povećala kapacitet proizvodnje što je posljedično dovelo do dobivanja izuzetno kvalitetnog proizvoda.

Izvor i fotografije: Solana Pag d.d.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK