slusaonica01
livestream01

Cvjetanje mora u Paskoj uvali

Procvjetalo more, zajedno s obilnom morskom travom, zagospodarilo je dijelovima Paške uvale, osobito paškom Južnom valom. Badanj, u kojem se nalaze pontoni, jedva je prohodan za plovila, a i sportski ribolovci žale se kako je nemoguće loviti ribu. Dijelovi morske površine prekriveni su obilnim slojem algi i sluzi.


Dr. sc. Marcel Kovačić, muzejski savjetnik Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, navodi kako je cvjetanje mora zapravo razmnožavanje fitoplanktona koje najviše ovisi o temperaturi mora i o količini dostupnih hranjivih soli.
"Fitoplankton može imati nagla razmnožavanja populacija, čime nastaje cvjetanje mora, ako pri visokoj temperaturi ima na raspolaganju hranjivih soli u izobilju. Cvjetanje mora stvara sluznate nakupine jednostaničnih algi u stupcu vode i na površini," rekao je dr. sc. Marcel Kovačić.
Nastajanju sluzavih nakupina na površini mora pogoduje i duže razdoblje visokog atmosferskog tlaka i mirnog mora. Od svega ipak je najvažnije da cvjetanje mora nije zagađenje mora i nije opasno.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK