slusaonica01
livestream01

Pag Procvjetala je benestra

U svibnju cvjeta beneštra, grmolika biljka lijepih cvjetova i lijepog mirisa. Beneštra je oduvijek imala korisnu svrhu. Otočani su je uobičajeno sadili na trusnim, kosim zemljanim površinama, jer je svojim razgranatim korijenjem sprečavala ili barem usporavala eroziju tla.

U istu svrhu, na primjer, sadio se i bagrem. Uz to, grane beneštre koristile su se, među ostalim, za izradu konopa i malih vrši za lov glavoča i ugora. Uz beštru su vezana najmanje dva vjerovanja, od kojih niti jedno nije dokazano, ali su zanimljiva. Nekada se vjerovalo kako na području na kojem raste beneštra nema zmija, jer ne podnose miris cvjetova beneštre. Vjerovalo se i kako miris cvjetova beneštre pojačava ljubavnu želju. Zbog toga su, kaže predaja, mladići djevojkama s puno nade poklanjali bukete rascvjetale beneštre. Međutim, znajući za neobično djelovanje beneštre, majke ili bake su bukete beneštre, koje bi djevojke donijele kući, brzo uklanjale.
Bez obzira jesu li ta vjerovanja istinita ili nisu, sigurno je kako je rascvjetala beneštra posebno lijep proljetni ukras otočne prirode.

Josip Portada/Radio Pag

0
0
0
s2smodern

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK