slusaonica01
livestream01

Kandelora Pag

Liturgijsko vrijeme Božića nekada počinjalo je s Badnjakom, 24. prosinca, a završavalo s Kandelorom, Svijećnicom, odnosno Gospodinovim prikazanjem u Hramu, 2. veljače. Posebno svečan događaj za vjernike je ponoćka i dočekivanje Božića. S vremenom se uobičajilo da vrijeme Božićnih blagdana traje do Sveta tri kralja, 6. siječnja, međutim, tako nije bilo nekada.

U Pagu se, kao zadnji dan Božićnih blagdana, posebno svečano obilježavala Kandelora. Na taj dan slavila se svetkovina Prikazanja Gospodinova u hramu, a na početku svete mise bio je blagoslov svijeća. Za blagoslov su se najčešće koristile uske i nešto uže svijeće parafinke od uobičajenih. Svijeće su se palile tijekom blagoslova i nosile u procesiji. Blagoslovljene svijeće nosile su se doma i postavljale na vidljivo mjesto, a palilo ih se samo u posebnim prigodama. Dan poslije Kandelore, na spomendan sv. Blaža, bila je misa s blagoslovom grla. Grlo se blagoslivljalo postavljanjem dvije svijeće na grlo, po jednu sa svake strane. Svečanom misom na Kandeloru završavalo je vrijeme obilježavanja Božića i počinjalo liturgijsko vrijeme koje prethodi Pepelnici, Cistoj sridi, Čistoj srijedi.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK