slusaonica01
livestream01

Sadnja crnike i hrasta medunca

Učenice i učenici 4. razreda Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag su, sa svojom učiteljicom Alenkom Fabijanić, posadili sadnice stabala crnike i hrasta medunca, sudjelujući u akciji sadnje autohtonih otočnih stabala koju je inicirao Marin Buljanović, učitelj informatike u paškoj osnovnoj školi. Sadilo se na predjelu Blato, uz državnu cestu D-106, na livadi koja je predviđena za sadnju ukrasnog bilja i stabala.

Posebna vrijednost akcije je što sadnice nisu kupljene i donesene u Pag, već su dobivene od sjemena otočnih stabala. Naime, Marin Buljanović je prikupio žireve u hrastovoj šumi Dubrava, posadio ih i dobio sadnice i upravo te sadnice su posađene na predjelu Blato. Pred početak sadnje, agronom Zoran Maržić je učenicama i učenicima pojasnio što su sadnice, kako se dobivaju i pokazao im kako se pravilno sade. Akciju sadnje crnike i hrasta medunca podržao je Grad Pag koji je donirao kolce i mreže potrebne za zaštitu sadnica, a zemlju za sadnju donirao je Market Lorenco. Hrastova šuma Dubrava, iz koje su uzeti žirevi i od njih dobivene sadnice, zbog niza posebnosti je zaštićena i dio je Posebnog rezervata šumske vegetacije. Jedna od osobitosti hrasta iz šume Dubrava je što su se stabla, tijekom vremena, prilagodila velikoj količini posolice i orkanskim burama, a stabla na sjeveroistočnom dijelu šume rastu doslovno uz more. Cilj akcije sadnje hrasta medunca i crnike je širenje područja na kojima će rasti autohtona otočna stabla.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK