slusaonica01
livestream01

Broj stanovnika Pag

Prvi popis stanovništva na otoku Pagu proveden je 1857. godine. Prema tom popisu, grad Pag imao je 3.407 stanovnika. Te godine na otoku Pagu bilo je 4. 563 stanovnika što znači da je većina stanovništva otoka Paga živjela u gradu Pagu. Prema popisnim podacima iz 1900. godine, grad Pag je imao 3. 960 stanovnika, najviše u svojoj povijesti.

Međutim, nakon 1900. godine broj stanovnika u gradu Pagu je počeo lagano opadati, a opadanje broja stanovnika trajalo je do 1971. godine. Glavni uzrok pada broja stanovnika bilo je iseljavanje mlađeg i radno sposobnog stanovništva u gradove u Hrvatskoj i u inozemstvu zbog posla, ali i zbog školovanja. Nakon 1971. godine, uglavnom zahvaljujući mehaničkom prilivu, broj stanovnika grada Paga se počeo povećavati, tako da je, prema popisu iz 1981. godine, grad Pag imao 3.733 stanovnika. To se smatralo početkom značajnijeg demografskog rasta. Međutim, broj stanovnika nije se povećavao onako kako se predviđalo. Naime, prema popisu stanovništva iz 2011. godine grad Pag je imao 3.846 stanovnika, što znači da se u 30 godina broj stanovnika povećao samo za 113. Što će pokazati novi popis stanovništva nije moguće predvidjeti, ali prema projekciji broja stanovnika grada Paga iz lipnja 2021. godine, dakle prije početka novog popisa, grad Pag ima nešto više stanovnika nego 2011. godine. Ako se to potvrdi i popisom, onda se broj stanovnika grada Paga, nakon 121 godinu, približio broju stanovnika iz 1900. godine. To bi bila dobra vijest, jer bi značilo da se trend porasta broja stanovnika u gradu Pagu i dalje povećava te da se grad Pag ipak, makar i polako, približava broju od 4. 000 stanovnika.

Josip Portada/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK