slusaonica01
livestream01

plaza prosika

Ljeto 2021. godine na otoku Pagu je oborilo tri rekorda. Prvo, tijekom ovogodišnjeg ljeta na otoku Pagu zabilježene su najviše dnevne i noćne temperature zraka. Drugo, tijekom ljeta bilo je najduže razdoblje izuzetno visokih temperatura zraka. Treće, ovogodišnje ljeto bilo je s najmanje padalina odnosno bilo je najsušnije.


To pokazuju usporedni podaci iz arhive meteorološke postaje u Pagu prema kojima je najsušnije ljeto, a ujedno i ljeto s najvišim temperaturama zraka, bilo ljeto 1952. godine. Međutim, ovogodišnje ljeto je oborilo i taj rekord iz 1952. godine. Dnevne temperature zraka bile su više od višedesetljetnog prosjeka, neprekidno razdoblje izrazito vrućih dana trajalo je 2 tjedna duže nego 1952. godine, a padalina je bilo samo 10 posto u odnosu na višedesetljetni prosjek. Ovogodišnje ljeto doista se može nazvati dugim vrućim ljetom. No, kako je izvijestio DHMZ ljeto 2021. godine bilo je najtoplije od kada se bilježe vremenske prilike u cijeloj Europi. Prema starim zapisima, kroz cijelu svoju povijest, Pažani su se molili za sušu i vrućinu tijekom ljeta, a Novaljci za kišu. Naime, dugo sušno razdoblje pogodovalo je proizvodnji soli, dok se na području Novalje stanovništvo bavilo poljoprivredom i zbog toga im je trebala kiša. U solani je 1952. godine bila rekordna proizvodnja soli, a danas umirovljeni, nekadašnji radnici solane, kažu kako bi ove godine bile čak tri berbe soli. Međutim, nakon izgrađenog pogona solane 80- ih godina, sol se proizvodi zagrijavanjem salamure u proizvodnom pogonu i zbog toga proizvodnja više ne ovisi o duljini sušnog i sunčanog razdoblja. Poljoprivreda na otoku nema ono značenje koje je imala nekada, tako da zbog velike suše i visokih temperatura zraka, nije bilo većih šteta.

Dijana Vuleta/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK