slusaonica01
livestream01

berba grozda

Na većem dijelu otoka Paga u tijeku je berba grožđa, intrada. Tijekom posljednjih godina vinogradarstvo se zadržalo samo na određenim dijelovima otoka i to najviše na području Barbata, Luna i dijelova Povljane. Na području grada Paga, gdje je nekada bilo najviše vinograda, posljednjih godina time se bavi izuzetno malo ljudi, pa je i malo vinograda.


Najpoznatije sorte koje se na Pagu uzgajaju su Gegić, kojeg ima vrlo malo i od njega se proizvodi žutica, a na području Grada Novalje sve češće se uzgaja i Kardinal.
No, ipak količina vina koja se u ovoj godini planira proizvesti u Pagu nije niti približna onoj kakva je bila u 70-im godinama prošloga stoljeća. Tada se vinogradarstvom bavila svaka druga otočna obitelj. Danas je na Pagu ostalo svega nekoliko desetaka obitelji koje još uvijek njeguju vinogradarsku tradiciju. Uglavnom su to starije generacije, dok je mladih vinogradara vrlo malo.

Dijana Vuleta/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK