slusaonica01
livestream01

283129

Morem se sve više širi invazivna zelena toksična alga, grozdasta kaulerpa Caulerpa cylindracea. Livade grozdaste kaulerpe najrazvijenije su krajem ljeta, a šire se morskim dno i potiskuju sve ostale autohtone vrste prvenstveno alge, spužve, koralje, moruzgve i niske vrste cvjetnica, mijenjajući izgled i uništavajući ekološku ravnotežu i biološku raznolikost morskog dna.

Na sve to upozoravaju stručnjaci iz pulskog Aquariuma koji su na području akvatorija sjeverno od Poreča otkrili da se alga širi i stvara gusta naselja. Ova invazivna vrsta u Jadranskom moru se pojavila 2000. godine, a u sjevernom Jadranu u ljeto 2004. u luci grada Vrsara. Lani su je stručnjaci Aquriuma zamijetili na dvije lokacije u Medulinskom zaljevu, i to u uvalama Stupice i Školjić, na dubini od 14 metara. Znanstvena istraživanja pokazala su da tamo gdje raste posidonija ove invazivne alge nema, dok druge autohtone cvjetnice ova napast ipak preraste i one se ne mogu zaštiti. Koliko je invazivna svjedoči i činjenica da može rasti do 15 milimetar dnevno. Širenjem te toksične alge potvrđuje se tropikalizacija Sredozemlja uslijed klimatskih promjena i na sjevernom Jadranu.

Dijana Vuleta/Radio Pag

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK