slusaonica01
livestream01

Radio Pag Otok Pag u umjetnickom projektu o suhozidima

Otok Pag bogat je suhozidnom gradnjom, a udruga "Suhozid" iz Općine Kolan prva je na otoku počela sa zaštitom, ali i obnovom suhozida. Procjenjuje se kako na otoku Pagu ima oko tisuću kilometara suhozida i po tome je otok Pag jedno od najbogatijih područja takvog načina gradnje u Hrvatskoj. Suhozidi su se uglavnom gradili kao oznaka granice između posjeda većinom na pašnjačkim, a dijelom i na poljoprivrednim površinama.

Gradili su se onoliko visoko koliko je bil potrebno da ih ovce ne bi mogle preskočiti, a uz to, morali su biti dovoljno masivni i snažni kako ih ne bi srušili naleti bure. Upravo zbog bogatstva suhozidne gradnje, otok Pag je dio projekta pod nazivom "Suhozidi: trag u krajoliku ili zaboravljena kulturna baština", na kojem surađuju umjetnici i umjetnička društva Hrvatske, Irske i Austrije. Projekt se temelji na istraživanju, preispitivanju i reinterpretaciji kulturnog nasljeđa gradnje suhozida u formi ambijentalnih umjetničkih instalacija u kontekstu suvremene umjetničke prakse i propitivanja medija land arta i oslanja se na tradicijsko nasljeđe gradnje suhozida na hrvatskoj obali i na otocima. Tehnika gradnje suhozida, koja se koristi u Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Sloveniji, Španjolskoj, Švicarskoj i na Cipru je 2018. godine uvrštena na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine. U Hrvatskoj će se projekt provoditi od 23. do 29. lipnja, a u planu je izrada land art instalacije na više mjesta duž hrvatske obale Jadrana, Kožino u Zadru, Paška vrata na otoku Pagu, Nacionalni park Paklenica i Privlaka-Sv. Vid. U projektu sudjeluju umjetnici Mark Cullen iz Irske, Luise Kloos iz Austrije, Ivan Fijolić, Josip Zanki i Anđela Zanki iz Hrvatske, članovi udruge Dragodid koji će voditi edukaciju o izgradnji suhozida, etnolozi i kulturni antropolozi Sara Mikelić i Tomislav Oroz, studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, studenti Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru te učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zadra. Rezultati umjetničkih intervencija bit će predstavljeni u Kneževom dvoru u Pagu 29. lipnja ove godine. Lokacije s land art instalacijama postat će dio land art staze s ciljem podizanja vidljivosti suvremene umjetničke prakse i svijesti o potrebi očuvanja tradicionalne kulturne baštine Hrvatske. Partnerske institucije i organizacije u projektu su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, umjetnička organizacija Next iz Graza i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Projekt sufinanciraju Općina Privlaka, TZ Grada Paga, TZ Općine Starigrad i Austrijski kulturni forum.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK