slusaonica01
livestream01

Radio Pag Staza za pjesacenje Mikula na Pagu

Pag je dobio i treću stazu za avanturističko pješačenje po izuzetno atraktivnom otočnom krajoliku. Nakon staza "Sveti Jure" i "Zaton" uređena je i označena staza "Mikula". Za sve tri staze početka točka je Ledenik, područje na krajnjem sjeveru Grada Paga, koji je prirodni muzej fascinantnih vapnenačkih struktura stvorenih djelovanjem bura, kiša i posolice i veliko nalazište fosila.

Staza "Sveti Jure" obuhvaća područje od Ledenika do Svetog Kvirina iznad srednjovjekovne jezgre grada Paga i prolazi uz ostatke bizantske utvrde iz 6. stoljeća i ostatke crkve sv. Jurja. Druga staza "Zaton" ide od Ledenika do uvale Zaton uz Velebitski kanal. Treća staza "Mikula" spaja Ledenik s Rtom Svetog Nikole, koji se dijalektalno naziva Punta Mikula. Uz Puntu Mikule nalaze se ostaci crkvice sv. Nikole. Staza prolazi uz stare suhozide, dva dobro očuvana ovčarska tora, ograđena prostora za držanje ovaca. Za dijelove suhozida iznad Punte Mikule pretpostavlja se kako su nastali još u antičko doba. Puntu Mikula pomorci su nazivali i Punta spasa. Naime, kada bi brod zahvatilo nevrijeme, dolazak do Punte Mikule značio je dolazak do zaklona i spas za brod i za mornare. Neposredno uz Puntu Mikule je i veliko podmorsko arheološko nalazište na kojem se istraživalo 1954. i 1963. godine. Istraživanja su nastavljena 2018. godine u suradnji Grada Paga i Arheološkog muzeja u Zadru i bila su vrlo uspješna. U podmorju, na samo nekoliko metara od Punte Mikule, pronađeno je, među ostalim, luksuzno stolno posuđe, fina keramika, keramička lula, posude za proizvodnju šećera, ostaci mula za privez brodova. Pretpostavlja se da je uvalu uz crkvu Sv. Nikole bila lazaret, karantena za brodove koji su dolazili u pašku luku. Stazu za pješačenje "Mikula" označio je i uredio Alan Crljenko, paški planinar i zaljubljenik u prirodu, koji je trasirao i staze "Sveti Jure " i Zaton".
"Za rekreativce stazu ocjenjujem srednje zahtjevnom, a za planinare je lagana," rekao je Crljenko.
Potrebno vrijeme za prolazak ove kružne staze je jedan sat.
"Sa stazom "Mikula", i uz već završene staze "Sveti Jure" i "Zaton", završava moja trilogija izgradnja staza na području Ledenika, koji je poput velikog prirodnog geološkog i paleontološkog muzeja. Vjerujem kako će im se u budućnosti pridružiti još koja staza. I nešto osobno. Dok sam gradio ove staze, često su mi u misli dolazili ljudi koji su prije nas živjeli i umirali na ovom, na prvi pogled škrtom i neplodnom, ali u svojoj srži prekrasnom i plemenitom kamenu. Ti ljudi, naši su preci.
Ove staze njima su u spomen," rekao je Crljenko.
Staza "Mikula" napravljena je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Paga.

Foto: Alan Crljenko

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK