slusaonica01
livestream01

 Radio Pag Dodjela certifikata

Srednja škola Bartula Kašića Pag, u suradnji s partnerima Turističkom zajednicom Grada Paga, Turističkom zajednicom Grada Novalje, Turističkom zajednicom Općine Kolan, Turističkom zajednicom Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja, u petak, 26. ožujka 2021. godine u 11 sati, u Kneževom dvoru u Pagu svečano će dodijeliti certifikate posebnog standarda „Pag na meniju“ (tradicionalna kuhinja otoka Paga) ugostiteljskim objektima.

Prve certifikate dobit će sedam ugostitelja s otoka Paga koji su zadovoljili uvjete javnog poziva.
Poseban standard „Pag na meniju“ ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude. Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije, poboljšat će se turistička ponuda otoka Paga kroz proširenje gastronomske ponude otoka te će se očuvati od zaborava. Proširit će se znanje o autohtonoj lokalnoj kuhinji te na taj način potaknuti njenu primjenu u lokalnim restoranima, a kod turista proširiti autentičnost doživljaja destinacije. Kako je zanimanje kod turista za gastronomsku ponudu u posljednjih nekoliko sezona u kontinuiranom rastu, na ovaj način će se značajno utjecati na promidžbu otoka Paga te izaći iz okvira ponude isključivo temeljene na moru i suncu. Namjera projekta „Pag na meniju“ jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića, poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru te promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.
Novi javni poziv za sve zainteresirane ugostitelje s otoka Paga bit će objavljen polovicom travnja 2021. godine.

O projektu „Pag na meniju”
Cilj projekta „Pag na meniju“ jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi. Također, provedbom ovog projekta povećati će se kvaliteta vještina učenika koji će raditi u ugostiteljskim djelatnostima za potrebe gastro turizma na području otoka Paga (Zadarska županija) i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. Krajnji cilj projekta je poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.
Prepoznata je prilika za promoviranje projekta „Pag na meniju“ koji se temelji na višegodišnjem projektu/manifestaciji „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete „na terenu“, među svojim starijim članovima obitelji i poznanika. Potom su se jela pripremala u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ koje je SŠ Bartula Kašića Pag tiskala na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku u suradnji s lokalnim LAG-om Mentorides te uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK