slusaonica01
livestream01

Radio Pag Podvodna istrazivanja

U Paškoj uvali, uz rt Svetog Nikole, nastavljaju se arheološka istraživanja kojima će se utvrditi što se sve nalazi na bogatom arheološkom nalazištu na kojem je do sada, između ostalog, otkriveno luksuzno stolno posuđe, fina keramika, keramička lula i, što je posebno zanimljivo, posude za proizvodnju šećera.

Zanimljiv je i pronalazak tanjura koji su neobični, jer na svakom tanjuru piše za koju je namjenu, na primjer za meso ili nešto drugo. Na lokalitetu su pronađeni i ostaci mula. Na temelju onog što je pronađeno, pretpostavlja se kako je crkvica sv. Nikole bila lazaret, karantena za brodove koji su dolazili u pašku luku. Pretpostavlja se kako je u uvalici kod crkve Svetog Nikole bio prostor za smještaj bolesnih ili moguće bolesnih osoba i životinja kako bi se spriječilo širenje zaraze. Karantena je bila potrebna jer je bilo raznih zaraznih bolesti i epidemija i grad Pag se od toga štitio. U podmorju je pronađena keramika koja jednim dijelom spada u uobičajenu keramiku, a drugim dijelom u vrlo luksuznu keramiku, kao i na druge tragove razne vrste robe što svjedoči o trgovačkim vezama grada Paga u 16. stoljeću.
Još nije utvrđeno je li podmorsko arheološko nalazište nastalo havarijom broda ili se radilo o luci u koju su pristajali brodovi koji su donosili raznu robu u grad Pag. Postojanje mula moglo bi značiti kako se ipak radilo o pristaništu za brodove.
U podmorju kod rta sv. Nikole pronađeni su ostaci i drugih brodova, ostaci tereta brodova iz 16. stoljeća, tragovi parobroda iz 19. stoljeća i ostaci talijanskog ratnog broda iz Drugog svjetskog rata.
"Naš primarni interes je istraživanje arheološkog lokaliteta s ostacima iz 16. stoljeća, ali s pronalascima ostataka brodova iz raznih povijesnih razdoblja, dobija se zanimljiva priča o tom području," rekao je za Radio Pag arheolog Mario Radaljac.
Tena Festini, arheologinja, rekla je kako se podmorski lokalitet nalazi na dubini od tridesetak metara i to olakšava istraživanje.
"Na toj dubini može se dobro raditi jer se pod morem može ostati dovoljno dugo za istraživanje. Kod rta sv. Nikole istražuje se podmorski lokalitet u površini od oko stotinu četvornih metara, premda je cijeli lokalitet znatno veći. No, najprije se mora istražiti dio gdje je istraživanje i počelo. Nakon toga se može krenuti dalje," rekla je Tena Festini.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK