slusaonica01
livestream01

Odlukom UNESCO-ova odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, umijeće suhozidne gradnje uvršteno je na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Na otoku Pagu postoji oko 1000 km suhozidne gradnje koja je nastala u dugom povijesnom razdoblju od antike do suvremenog doba.

Na Pagu su suhozidi oznaka granice posjeda, a ujedno su i prepreka ovcama za prelaženje s pašnjaka na pašnjak. Uz zidove, na otoku postoje i ostaci ovčarskih nastambi i obora rađenih u suhozidu. Nažalost, na većem dijelu otoka Paga se suhozidnoj gradnji ne posvećuje dovoljno pozornosti, a suhozidna gradnja nije pod posebnom zaštitom. O suhozidima se, osim na nekim područjima otoka, brinu samo ovčari koji ih obnavljaju ili grade nove. Nakon što je umijeće suhozidne gradnje uvršteno na popis nematerijalne baštine čovječanstva, moguće će i četiri jedinice lokalne samouprave na otoku, Grad Novalja, Općina Kolan, Grad Pag i Općina Povljana, pri donošenju prostornoplanske dokumentacije, više pozornosti obraćati na suhozide. Naime, mnogi suhozidi su, u posljednjih tridesetak godina, uništeni gradnjom vikendica, apartmanskih zgrada, zgrada za bavljenje turizmom i prometnica. Do sada se ozbiljnije o suhozidima na otoku Pagu bavila samo udruga Suhozid iz Kolana, a na području Općine Kolan su se, zahvaljujući radu te udruge, neki suhozidi i obnovili. Posljednjih godina i u Lunu se vodi briga o suhozidnoj gradnji u tamošnjem masliniku, dugačkom 19 km i širokom oko 1,5 km u kojem je oko 80.000 stabala maslina. U Lunjskom masliniku je i jedinstvena suhozidna građevina, Dudićev osik, sastavljena od više povezanih suhozidnih obora različitih veličina, što je služilo za odvajanje ovaca prilikom mužnje. O Dudićevom osiku je 1992. godine etnolog Aleksej Pavlovsky snimio dokumentarni film. Suhozidi na cijelom otoku Pagu su izuzetno dojmljivi i privlače veliku pozornost turista i ljubitelja prirode općenito. Posebno su dojmljivi suhozidi izgrađeni podno najvišeg otočnog vrha Sveti Vid, na Ledeniku, iznad plaže Čista kod Kolana, iznad Stare Novalje, a ljepotom se istiću stari suhozidi izgrađeni uz mjesta Metajna, Zubovići i Kustići.

 

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK