slusaonica01
livestream01

Radio Pag Bartol Kasic

Na Velu Gospu 1575. godine, prije 443 godine, rođen je Bartol Kašić, najznačajniji i najpoznatiji Pažanin. Bartol Kašić bio je pripadnik visokog paškog plemstva, pisac, jezikoslovac i isusovac. Pohađao je školu u Pagu, a 1590. godine nastavio je školovanje na Ilirskom kolegiju u Loretu. Godine 1593. je stupio u Družbu Isusovu.

Za svećenika je zaređen 1596. godine. Bio je ispovjednik u Bazilici sv. Petra u Rimu za hrvatske hodočasnike. Preveo je Bibliju i napisao je brojna djela, među ostalim hagiografski zbornik „Perivoj od djevstva“, dva katekizma, duhovnu tragediju „Sveta Venefrida“, „Ritual rimski“, a najznačajnijim se smatra njegovo djelo „Institutionum linguae Illyricae libri duo“ . U povijesnom smislu, za Pag je posebno zanimljivo njegovo djelo „Putovanja“ u kojem spominje Pag i u kojem opisuje svoj odlazak.

Podaci prikupljeni u kontakt formi Radio Pag doo koriste se isključivo za komunikaciju između Radio Pag doo i stranaka. Navedeni podaci Ime i prezime, Email adresa i Poruka pohranjeni su u sustavu Radio Pag doo te se ne koriste za slanje promotivnog materijala i ne dostavljaju se trećim stranama. Za komunikaciju putem kontakt forme koristi se sustav rađen u PHP-u koji za komunikaciju koristi https sigurnosni protokol. OK